Sınırlar Ötesi: İslam

Divan Eğitim ve Araştırma Derneği yıl boyunca düzenlediği Osmanlıca Kursları’nın ardından şimdi de uluslar arası bir çalışmaya imza attı. Geçmişi gelecek ile buluşturan çalışmanın teması “Sınırlar Ötesi: İslam”. İngiltere’den Malezya’ya, Sudan’dan Kırgızistan’a, Makedonya’dan İskoçya’ya pek çok ülkeden katılımın olduğu çalışma başarıyla tamamlandı.

20 -27 Temmuz 2010 tarihleri arasında düzenlenen ve İstanbul Küçükçekmece’de açılış gecesi ile başlayan uluslar arası çalışma atölye çalışmaları, münazaralar, ülke tanıtımları ve video konferanslar ile devam etti. Sekiz gün süren çalışmaya 25 üniversite ve yüksek lisans öğrencisi katıldı. Çalışmada hat dersleri gören misafir öğrenciler Osmanlı’da dini yaşayış ve kültürel altyapıyı tadacakları ve Türkiye’deki derin kültürel mirası gözleyebilecekleri manevi ve tarihi mekânları ziyaret ettiler. İstanbul’un manevi fatihi Eyüp Sultan Hazretleri’nden Panaroma 1453 Fetih Müzesi’ne, Topkapı Sarayı’ndan Aya Sofya’ya İstanbul’da yapılan ziyaretlerden önce Osmanlı başkenti Bursa’ya gittiler.

Atölye Çalışmaları

Divander’in düzenlediği ve teması “Sınırlar Ötesi: İslam” olan çalıştaya katılan gençler başta İstanbul’un samimi atmosferinde ve Divander’in ev sahipliğinde İslam kardeşliği ve dostluğunu tattılar. Çalışmada İslam ve Batı Medeniyetinin Dünü ve Bugünü masaya yatırıldı. Geçmiş ve gelecekten dersler çıkarmak için asrımızın imamı Bediüzzaman Said Nursi’nin eserlerinden yararlanarak hazırlanan sunumları dinleyen gençler her gün bir müzakere konusu üzerinde fikir yürüttü ve ilgili çözümlemelerde bulundular.
Soru cevap bölümü ile tamamlanan oturumlar altı gün sürdü. Çalıştayda alt başlıklar ise şöyle: İmandaki Nihayetsiz Kolaylık, İnkârda Nihayetsiz Zorluk, Allah Rızasını Kazanmak: İhlas, Sünnet-i Seniyye ve En Güzel Örnek: Hazreti Muhammed (SAV), Günümüz İslam Toplumlarında Sosyal Problemler, Batı Medeniyeti ve İslam Medeniyetinin Karşılaştırılması: Temeller ve Değerler, Ramazan ve Oruç.

Münazaralar ve Ülke Tanıtımları

Misafir öğrencilerin ülkelerindeki kültürel, dini ve sosyal durumlar ile ilgili sunumlarının ardından ülkelerindeki problemler ve muhtemel çözüm yollarını münazara ettikleri oturumlarda Almanya, İngiltere, İskoçya, Malezya, Sudan, Makedonya ve Türkiye temsilcileri başta olmak üzere ülkelerdeki Müslümanların durumları ve yaşam şartları ile ilgili değerlendirmelerini sundular. Diğer öğrenciler için de ülkeleri tanımak açısından büyük bir fırsat sağlayan ülke tanıtımı oturumları çalışmaya renk kattı. Öğrencilerin yaşadıkları ülkelerde İslami tebliğ ve davet ile ilgili teklif ve projeleri de dinlendi.

Kültürel Geziler

Divan Araştırma ve Eğitim Derneği’nin düzenlediği çalıştay sonrası çeşitli geziler de düzenlendi. İstanbul gibi tarihi ve manevi bir şehirde toplanmaktan büyük zevk duyan gençler önce İstanbul’un fethini gayet etkili olarak anlatan ve adeta fethi orada ziyaretçilere yaşatan Panorama 1453 Fetih Müzesini ziyaret etti. İstanbul’un manevi fatihi kabul edilen Ebu Eyüp el-Ensari Hazretleri’ni de ziyaret eden gençler Eyüp’te başka bir misafir kafile ile de görüşmede bulundu. Pier Loti, Tophane ve Haliç’i seyreden gençler İstanbul gezilerine devam ettiler. Sultan Ahmed ve Ayasofya Camileri ardından Topkapı Sarayı’nı ziyaret ettiler. Şehrin tarihi dokusu ve kültürel mirasının sergilendiği müzelere de gidecek olan misafir öğrenciler Boğaz Turu ile İstanbul programlarını sonlandıracaklar.

Bir Osmanlı Şehri ve Kur’an Yılı

Kur’an-ı Kerim’e olan hürmetine binaen altı yüz yıl Kur’an idaresi altında dünyaya İslam’ın barış mesajını dağıtan Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey’in şehri Bursa bu sene dünyanın değişik bölgelerinden gelen misafir öğrencileri ağırladı.

Gençler, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kur’an Yılı olarak kabul ettiği 2010 yılında Bursa İl Müftülüğü’nün düzenlediği Kur’an Paneli’ne katıldılar. Simültane tercüme ile kendilerine aktarılan konuşmalardan ve okunan Kur’an tilavetinin feyzinden istifade eden gençler Bursa’daki mübarek zâtlar ile tarihi camileri de ziyaret etmeği unutmadılar.

Program Hakkında Gençler Ne Dedi?
Ahmad Fahmi: İslam dünyasında eksikliğini çektiğimiz akademik tartışma ve fikir yürütme ortamını Türkiye’de bulduk. En başta kendi bilgi ilmimizi artıran ve İslam dünyasının problemlerini tartışmak için ortam sağlayan Divander’e çok teşekkür ediyorum. Gelecek çalıştaylardan birinin mutlaka Malezya’da olmasını arzu ediyorum.

Abduladhim Suleiman Osman: Çalışmadan çok etkilendim. Oturumlar ve içerik özellik etkileyiciydi. Allah’a iman etmemiz için ne kadar çok sebep olduğunu tekrar gördük. İmanımız kuvvetlendi diyebilirim. Böyle bir çalışmanın Sudan’da da yapılmasını isterim.

Mucahid İsmaili: Balkanları temsilen geldiğim bu çalışmadan çok istifade ettik. Gerek arkadaşlık ve kardeşlik bağları gerekse İslamî şuur ve mücadele ruhunu aşılaması açısından bize entellektüel düzeyde katkıda bulundu. Dernek yöneticilerine de söyledim gelecek çalışmayı Makedonya’da yapmak için çalışmalarda bulunacağım. Bu hakikatler Balkanlara yeni bir can verecektir.

Abdulkerim Scherling: İslamiyetle yeni tanıştım. İslam eğer böyle anlatılırsa ve Avrupa’da güzel temsil edilirse çok insanın İslam’ı seçeceğini düşünüyorum. İngiltere’de Cambridge’de yapılacak olan çalışmaya da katılacağım.

Mustafa Latif: Uluslararası çalışmalara dad aha once katıldım ama buradaki hava başkaydı. Hem kendimizi geliştirdik. Hat dersleri, münazaralar ve sunumlar hem de tarihi mekanları görme imkanımız oldu.

DİVANDER Toplumun tarihi, kültürel, dini, ilmi ve sosyal alanlarda gelişimine katkıda bulunmak; her alanda eğitim ve araştırmaya destek vermek; yeni neslin tarihi ile irtibatını kuvvetlendirmek gayesiyle, hat ve tezhip sanatı, Osmanlı Türkçesi gibi kültürel zenginliklerimizin geliştirilmesine ve topluma kazandırılmasına yardımcı olmak; başta ülkemiz olmak üzere, tüm dünyadaki çevre sorunlarına karşı duyarlılık ve çevre bilincinin oluşması konusunda çalışmalar yapmak; insanlar arasında sevgi ve kardeşlik duygularını geliştirmek, muhtaç olanlara her türlü yardımda bulunmak; insan hak ve özgürlüklerinin ülkemizde ve bütün dünyada korunması, gelişmesi ve yerleşmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan ve başkanlığını Cihangir İşbilir’in yaptığı Divan Araştırma ve Eğitim Derneği son zamanlarda İstanbul çapında düzenlediği Osmanlı Türkçesi kursları ile kendinden çokça bahsettirdi. Kültür A.Ş ile ortak düzenlenen kurslar ve Divander ile ilgili ayrıntılı bilgi için: www.divander.org

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails