Batılı araştırmacıların hem konuşma dili olarak Türkçe’yi, hem de bir yazı dili olarak Osmanlı Türkçesi’ni öğrenerek yaptıkları araştırmalardan, bugün Osmanlı’nın torunlarının ancak İngilizce bilen gāyet cüz’î bir kısmı istifâde edebilmektedir.
Halbuki çevirileri yapılan ve ne derece bilimsel oldukları çok tartışılabilecek bu yabancı kaynaklar da, ne garîbtir ki, bir sokak ötedeki kendi millî kütübhânelerimizi referans göstermektedir.
Gönlünde millî harstan, kendi öz kültürümüzden bir nebze olsun hissesi bulunanların, içinde bulunduğumuz bu vaz‘iyete üzülmemesi mümkün değildir. Osmanlıca’yı öğrenmek, öz yurdunda kendi kültürüne yabancı kalmış bir neslin vicdan muhâsebesinde, ecdâdına ve târihine karşı va‘desi çoktan dolmuş bir fikir borcudur.
Şöyle bir başlangıç yapayım diyorsanız buyurun aşağıdaki videoyla başlayabiliriz.
Osmanlıca öğrenmek istiyorum ama daha Kur'anı-ı Kerim okumayı bilmiyorum diyorsanız tıklayın
Osmanlıca'ya (Osmanlı Türkçesi'ne) başlamak isteyenler, Osmanlıca bilgisi ilerletmek isteyenler veya Osmanlıca öğretmek isteyenler için bazı faydalı siteleri ve kursları burada bulabilirsiniz.
Kuran harfleri, Osmanlıca video dersler ve örnek metin çözümlemeleri, Osmanlıca öğrenme programı (flash), Osmanlıca websiteleri, bilgisayarda Osmanlıca desteği, Osmanlıca klavye, Osmanlıca kitaplar ve öğrenmek için hazırlanmış kitapçıklar, devam eden kurslar ve bulduğum ilgili materyali buraya ekleyeceğim. Burada bulunmasını istediğiniz siteler olursa, lütfen bildirin.
Şimdilik başlangıç olarak aşağıdakilere bir göz atabilirsiniz. İyi çalışmalar...
OSMANLICA KURSU
KURSA BURADAN KAYDOLABILIRSINIZ...
OSMANLICA DERGİ:
Osmanlıca öğrenmenize çok çok faydalı olacak harika bir dergi olduğunu da söylemek isterim. Osmanlıca Eğitim ve Kültür dergisi ismindeki şimdilik üç ayda bir yayın yapan bu dergi tam size göre. Basit Osmanlıca dersleri, alıştımalar, hikâyeler, şiirler, karikatürler, sorular vb bir çok öğretici unsuru içinde bulmak mümkün. Osmanlıca kurslarının yanında veya gitmiyorsanız tek başına harika bir öğretici olduğunu düşünüyorum.
Sitesinden abone olabilir veya NT mağazalarında tedarik edebilirsiniz.
Osmanlıca Dergi http://www.osmanlicadergi.com/
Facebook sayfası: https://www.facebook.com/osmanlicadergi
KENDİM ÖĞRENMEK İSTİYORUM
Bu site de Kuran Harfleri'ni öğreten bir site.
Osmanlıca'yı öğrenmek için Osmanlı'nın ruhu olan Kuran okumayı bilmek elzem.
Aşağıdaki sitede rahat okunuşlu renkli bir mushaf üzerinden videolar ve sesli alıştırmalar eşliğinde öğrenmeye adım atabilirsiniz. Harflere aşina olmak ve hızlı okumak için bolca alıştırma yapmanızı tavsiye ederim. Osmanlıca kursuna gitmeden önce harflere aşina olunsa güzel olur.
ONLİNE OSMANLICA DERSLER
Sizin için çok istifadeli olacağını düşündüğüm bir site.
Osmanlıcayı videolarla ve örnek metinlerle anlatan orijinal bir site:
Osmanlıca Dersleri http://www.videovav.com/osmanlica-dersi-video
VİDEO DERSLERDEN BİR ÖRNEK
Ayrıca isterseniz 70 videodan oluşan Osmanlıca Dersleri
videolarını satın alabiliyorsunuz.
(Ayrıntılar burada)
İnternetin ilk Osmanlıca Sitesi :
Burada da internetin ilk Osmanlıca websitesi.
Sitede Osmanlıca Pratik Öğrenme kursu var. Bilgisayarınızın başında Osmanlıca'ya giriş ve kolay dersleri bulabilirsiniz. İşte tam şurada.
Osmanlıca Öğrenme Kitapçığı: İndir
İnternetteki Osmanlıca İlk soru cevap sitesi
SorSorCevapBul
BU KELİME NASIL YAZILIR?
Osmanlıca yazılışını merak ettiğiniz kelimeleri online sorup anında cevap alabilirsiniz.
@Osmanlıcaİmla ismindeki bu otomatik twitter hesabı sorduğunuz kelimeyi size cevap olarak gönderiyor.
KAYNAK KİTAPLAR - ALIŞTIRMALAR
BU Online Ticaret sayfasında Osmanlıca ile alakalı faydalı kitapları bulabilirsiniz.
|
Örnek metin: İstiklâl Marşı - Osmanlıca
BİLGİSAYARDA OSMANLICA YAZMAK
Word 2007'de Osmanlıca Yazın
Bilgisayar ortamında Arapça ve Osmanlıca'nın daha kolay yazılabilmesi için, Microsoft Office Word 2007'de çalışan bir eklenti. geliştirildi.
Microsoft Word'de Arapça ve Osmanlıca yazma ihtiyacı duyanlar, pratik ve kolay kullanımı, ekran klavyesi ve dil seçenekleri gibi ayrıntıları ortadan kaldıran programı şu adresten indirebilir:
Osmanlıca Klavye

Türk Standartları Enstitüsü’nün Nisan 2006 tarihinde yayınladığı, TS13206 numaralı belgeye göre hazırlanması gereken Osmanlıca Klavye’nin özellikleri şöyle açıklanmıştır:
“Bu klavye hazırlanırken günümüzde kullandığımız Türkçe Q ve F klavyelerindeki harflerin çıktığı yerler esas alınmıştır. İki alfabede de ortak olan harfler aynı yere yerleştirilmiştir, yani Latin klavyeden R harfi çıkan yere Arabik ر , T harfi çıkan yere Arabik ت harfinin yerleştirilmesi gibi. İki alfabede de ortak olmayan harfler de ses ve şekil benzerliklerine bağlı olarak uygun yerlere yerleştirilmiştir. Ayrıca Arapça ve Farsça yazmaya olanak tanıyacak bütün semboller de yerleştirilmiştir.” http://www.kuranharfleri.com/tr/dosyalar/180-tse-standartlarinda-osmanlica-klavye
Dersimiz Osmanlıca
Osmanlıca Sevdalılarıyız
OSMANLICA ÖĞRENMEK İÇİN ONLİNE KAYNAKLAR
Osmanlıca Kitapçığı_-_www_islamharfleri_com
OSMANLICA_PRATİK
OSMANLICA OTTOMAN TURKISH
Siz de bildiğiniz kaynakları paylaşabilir misiniz? Teşekkürler...
hamzaberat [at] yahoo.com
Bu yazıya benzer başka bir yazı da şurada
http://hamzatr.blogspot.co.uk/p/osmanlca.html