Dil Öğreniminde Püf Noktalar

Seviyeniz ilerledikçe Türkçe sözlük kullanımını bırakın! O dilin sözlüklerini kullanın! Meselâ İngilizce’de anlamını bilmediğiniz bir kelimeye İngilizce-İngilizce bir sözlükten bakın! Bu ilk başlarda biraz zor olacaktır. Lâkin bu alışkanlığı edinen kişi o dildeki tariflere alıştığı için kendisini daha iyi ifade etmeğe başlayacaktır.

Zaman zaman o dili konuşanlarla pratik yapın ve konuşma esnasında aldığınız mutluluğu görün! Bir de ileri düzeyde öğrendiğinizde alacağınız mutluluğu tahmin etmeğe çalışın!

- Mümkün olduğunca o dile maruz kalmaya çalışın. Dilbilimciler çocukların dili çabuk öğrenmelerini, anadile maruz olma oranında hızlı olduğundan bahsederler. Meselâ kendisiyle yeterince konuşulmayan, anne babası bütün gün tarla bahçede çalışan çocukların konuşmaya geç başlamasının, konuşmaları yeteri kadar duymamalarından kaynaklandığı söylenmektedir. İkinci dil öğreniminde süreç biraz farklı işlese de
dile maruz kalma mantığı aynıdır.

- O dili kullanabileceğiniz fırsatları değerlendirin! Mümkün olduğu kadar çok dinlemeye ve konuşmaya gayret gösterin! Kaset, CD, İngilizce haberler bunlar için çok güzel fırsatlardır.

- Çantanızda küçük bir hikaye kitabıyla kelime defterinizi taşıyın! Durakta, teneffüste, seyahatte veya herhangi vakitte boş zamanınızı değerlendirin!

- Günde belli bir süre az dahi olsa mutlaka çalışın. Çalışılmadığı sürede dille olan bağlantı kesilir. Malumdur ki, dil nankördür. Başka dili yıllarca konuşup anadilini konuşamayanların bile anadillerini büyük oranda unuttukları vâkidir. Kaldı ki, bu bizim anadilimiz değilse çok daha çabuk unutulur. Çalışmalara ara vermemeye çalışın!

- Yabancı dil öğreniminde yanlış yapmaktan korkmayın! Yeni öğrendiğiniz kalıp ve kelimeleri kullanmaya çalışın! Yanlış yapmaktan korktukça dil kullanımından sakınır hâle gelir ve dili az kullanmaya başlarsınız. Dil yeteneğinin ise pratik hâle gelebilmesi için çok kullanılması gerekir.

- Kendinize bir kelime defteri tutun ve bu defterin içinizi açıcı ve renkli olmasını temin edin! Tabi tercih size kalmış ama mümkün olduğu kadar kullanışlı olmasına dikkat edin!

- Öğrendiğiniz her kelimeyi üşenmeden bu kelime defterine yazın ve mümkünse renkli kalemle cümle içinde tekrar kullanarak yazın!

- Öğrenilen kelimelerin yanına hatırlatıcı olması için öğrendiğiniz mekânı ve kelimeyi duyduğunuz kişinin adını yazabilirsiniz!

- Yine çağrışımı sağlaması bakımından öğrenilen kelimelerin yanına hatırlatıcı resimler ve semboller koyun!

- Her öğrendiğiniz kelimenin altında bir miktar boşluk bırakın! Bu boşlukları daha sonra öğrendiğiniz ve öncekiyle eşanlama sahip olanlarının altına yazın! Aynı yöntemi birbiriyle  alakalı diğer kelimeler için de kullanın! Böylece birbiriyle alakalı kelimeleri duyduğunuzda anlama kolaylaşır.

- Bir süre sonra düzenli bir defter tutuyorsanız ne kadar kelime öğrendiğinizi gördüğünüz için moraliniz artar ve motive olursunuz.

- Öğrendiğiniz kelimeleri mutlaka yeni cümlelerde ve konuşma ortamlarında kullanın!

- Seviyeniz ilerledikçe Türkçe sözlük kullanımını bırakın! O dilin sözlüklerini kullanın! Meselâ İngilizce’de anlamını bilmediğiniz bir kelimeye İngilizce-İngilizce bir sözlükten bakın! Bu ilk başlarda biraz zor olacaktır. Lâkin bu alışkanlığı edinen kişi o dildeki tariflere alıştığı için kendisini daha iyi ifade etmeğe başlayacaktır.

- Dil sabır işidir. Başarısızlıklara karşı sağlam durun ve daima motivasyonunuzu yüksek tutun! Şevkinizi kıracak vesile ve ortamlardan uzak durun!

- Yabancı dilde yayın yapan dergilerden münasip olanları takip edin! Onlardaki kelimeleri çıkarın! Defterinize yazın! Kullanmaya çalışın!

- Kelime defterinizde bir süre yığılan kelimeler unutulma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunları unutmamak için bir arkadaşınızdan size kelimelerin anlamlarını sormasını isteyin!

- Gördüğünüz bazı kelime kalıplarını ve tamlamalarını ezberleyin!

- Kelime ezberlerken herkesin kendine has teknikleri vardır. Siz kendinize has bir yöntem geliştirebilirsiniz. Bazı insanlar görerek, bazıları işiterek, bazıları yazarak, bazıları dokunarak öğrenir. Bu öğrenme tipleri değişebilmektedir. Bunların birkaçı bir arada da olabilir. Siz kendinize uygun olarak nasıl daha kolay ezberliyorsanız ona uygun yöntemler geliştirin! Kelime kartlarına yazmak, resimli kelime kartları kullanmak, öğrendiklerinizi kaydedip gün içinde boş olduğunuz vakitlerde dinlemek bunlardan bazılarıdır.

- Öğrendiklerinizin sadece yazılı ortamda kalmasından kaçının! Mutlaka sözlü olarak ifade etmeye çalışın. Eğer konuşacak kimse yoksa kendinize anlatın. (Tabi etrafta kimse olmadığından emin olun, deli olduğunuzu düşünebilirler.)

- O dili bilen arkadaşlarınızla konuşma kulüpleri kurun! Her toplandığınızda farklı mevzular belirleyip konuşmaya çalışın!

- Mümkünse dil kurslarına gidin ve çalışmalarınızın düzenli olmasını sağlayın!

-    En önemlisi bütün bu çalışmalarınızı yaparken esas vazifelerinizi ve sorumluluklarınızı unutmayın! Dilin amaç değil araç olduğunu unutmayıp mesainizi ona göre harcayın!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails